-
TARİHİ SÜREÇ
YENİ CAMİİ VEYA VALİDE SULTAN CAMİİ

Yeni Camii Külliyesi içerisinde yer alan Mısır Çarşısı, ‘’Çifte Çarşı’’ olma özelliği ile iki çarşının birleşiminden oluşan, Osmanlı klasik üslubunda yapılmış bir arastadır. 6000 m²’lik bir alanı kaplayan Mısır Çarşısı “L” plan şemasını vermektedir.
Yeni Camii’nin inşaatına ilk kez lll. Murat’ın eşi Sultan lll. Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın emriyle 1597 yılında başlanmıştır. İlk mimarı büyük usta Mimar Sinan’ın çırağı olan Mimar Davut Ağa’dır. Ancak Davut Ağa 1598 yılında idam edilmiş ve yerine Dalgıç Ahmet Ağa görevlendirilmiştir.
Sultan l. Ahmed 1603 yılında tahta çıktığında, Safiye Sultan eski saraya gönderilmiş ve caminin yapımı durdurulmuştur. Yeni Sultan bu caminin yapımına ilgi duymayarak Ayasofya’nın karşısına kendi camisini yaptırmak istemiştir. Sultan lV. Mehmed’in annesi Turhan Hatice Sultan, hayır işi olarak projeye devam etmek istemiş ve saray mimarı Mustafa Ağa’yı görevlendirerek 1663 yılında tamamlanmasını sağlamıştır.
Caminin piramit düzeninde 66 kubbe ve yarım kubbesi vardır. Ana kubbenin ağırlığını dört büyük ayak taşır ve kubbe dört yanda dört yarım kubbe ile desteklenir. Kubbe planı için Mimar Sinan’ın Şehzade Camisi planı örnek alınmıştır.
Caminin ana bölümünden önce direkler üzerinde 24 küçük kubbeyle çevrelenen bir avlu vardır. Avlunun tam ortasında bulunan Şadırvan sadece işlevsel olmayıp dekoratif amaçlıdır. Caminin iç kısmı mavi, yeşil ve beyaz renkte İznik çinileriyle süslüdür.
Mısır Çarşısı - Hizmet Saatleri
Açılış: 08.00 Kapanış: 19:30
Kapalı Günler: 29 Ekim ve tüm dini bayramlarda kapalıdır.